Ekim Ayı Dünya Sağlık Örgütü Tarafından “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlenmiştir.
Meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme sebep olan kanser türüdür. Son zamanlarda toplumda meme kanseri konusunda duyarlılık artışı olmasına rağmen ne yazık ki hala olguların büyük bir bölümü geç evrelerde tanı almaktadır.
Erken teşhiste en önemli faktörler; kişilerin bu konuda bilinçlendirilerek farkındalığının geliştirilmesi ve toplum tabanlı yürütülen tarama programlarına tam katılımın sağlanmasıdır. Bu bağlamda kişinin kendisine ve özellikle koruyucu sağlık hizmeti sunucularına önemli görevler düşmektedir.
Meme kanserinde erken tanı alındığında tedavi başarısı oldukça yüksektir. Erken tanıyla kişilerin yaşam kalitesi arttırılabilmekte, meme kaybı olmamakta ve ölüm oranları da azalmaktadır.
Kadın olmak, yaş almak, genetik faktörler, ailede meme kanseri öyküsü olması, erken yaşlarda adet görmek ve geç yaşta menopoza girmek meme kanseri için risk faktörleri arasındadır.
Meme kanseri riskini azaltmak kişilerin yaşam şekillerinde yapabileceği değişiklikler ve alabileceği önlemlerle mümkün olabilmektedir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkolden kaçınma örnek olarak verilebilir. Emzirmenin de meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunmaktadır.
Meme kanseri erken dönemde belirti göstermeyebilir. En sık rastlanan belirtisi; memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesidir. Memede ya da meme ucunda ağrı ve çekilmeler, memede portakal kabuğu görünümü, tek taraflı meme ucunda akıntı, şekil değişikliği belirtiler arasında olabilmektedir. Bu nedenle memelerin normalde nasıl göründüğünü bilmek, meme sağlığı açısından önemlidir.
Kadınlarımız yirmi yaşından başlayarak, her ay düzenli olarak kendi memelerini muayene ettiklerinde, memelerinde oluşabilecek en ufak değişikliği erkenden fark edebileceklerdir.
Her ay düzenli yapılacak kendi kendine meme muayenesine ilave olarak, 40 yaşından itibaren yılda bir kez de doktora meme muayenesi için gidilmelidir.
Ülkemizde 40-69 yaş aralığında; yakınması olmayan kadınlarda meme kanserinin erken tanısı için 2 yılda bir mamografi çekilmesi önerilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ücretsiz meme kanseri taraması yapmanın yanı sıra, kanserin nedenleri ve belirtileri, kanserden korunmanın nasıl mümkün olabileceği konusunda da eğitimler düzenleyerek kadınlarımız için farkındalık geliştirme konusunda büyük rol almaktadır. Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Sağlıklı Hayat Merkezleri’ne (SHM) de bilgi almak ve tarama amaçlı başvuru yapılabilmektedir. Tüm değerli kadınlarımızı gerekli bilgileri almak ve erken tanı noktasında taramalarını yaptırmak amacıyla İlçe Sağlık Müdürlüklerimize bekliyoruz.
ERKEN FARK EDERSEN ÇOK ŞEY FARK EDERSİN
KETEM Danışma telefonu 0344 5119515
Uzm. Dr. Yüsra Hazal Öcal
İlçe Sağlık Müdürlüğü
AFŞİN
9 saat önceAFŞİN
14 saat önceAFŞİN
14 saat önceAFŞİN
14 saat önceAFŞİN
14 saat önceAFŞİN
2 gün önceAFŞİN
3 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.