DOLAR 38,0415 0.04%
EURO 41,4051 -0.51%
ALTIN 3.678,08-0,64
BITCOIN 3178052-0,54%
Kahramanmaraş

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Afşin Tavası Coğrafi İşaret Başvurusu Onaylandı

Afşin Tavası Coğrafi İşaret Başvurusu Onaylandı

ABONE OL
Ocak 2, 2024 12:04
Afşin Tavası Coğrafi İşaret Başvurusu Onaylandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afşin’in sevilen lezzeti “Afşin Tavası”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

 

Damak zevkine önem verenlerin vazgeçilmezi haline gelen Afşin Tavası, Afşin İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 20. 03.2023 tarihinde yapılan başvuru, 02.01.2024 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

 

Afşin İlçe Tarım Müdürü Muhammet Kayapınar, Türk Patent ve Marka Kurumu bülteninde kabul edilen coğrafi işaretli ürün başvuruları arasında 164 numaralı sırada Afşin Tavası’nın yer aldığını açıkladı. Kayapınar, yaptığı açıklamada, “Yasal süre içinde herhangi bir haklı itiraz olmaması veya itirazın geçersiz sayılması durumunda, Afşin Tavası coğrafi işaret tescilini alacak.Afşin’e hayırlı olsun! ” ifadelerini kullandı.

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Afşin Tava; kuşbaşı doğranmış küçükbaş hayvanın but eti veya büyükbaş hayvanın sırt eti, domates, yeşilbiber, 787 sayıyla coğrafi işaret olarak tescilli Afşin Koçovası Sarımsağı ile hazırlanıp fırında pişirilen yemektir.

Afşin Tava yapımında soğan ve baharat kullanılmaz.

Kullanılacak et %30 oranında hayvansal yağ içermelidir. Mevsim şartlarına veya hayvanın cinsine göre etin yağ oranı değişmekte olup kullanılan etteki yağ oranının %30’un altında olması durumunda küçükbaş hayvanın kuyrukyağı ilave edilebilir.

Afşin Tava, Afşin ilçesinde köklü bir geçmişe sahiptir. Afşin ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yeri vardır. Yer sofrasında tırnaklı pide ve ayran ile yemeğin piştiği tava üzerinde, servis tabağı ve çatal kullanılmaksızın “sokum” olarak tabir edilen yöntemle yenen Afşin Tava, günlük tüketimin yanı sıra; düğün, bayram, festival, asker uğurlama, misafir ağırlama gibi özel günlerde de ikram edilir. Bu sebeplerle Afşin ilçesi ile ün bağı bulunur.

Üretim Metodu:

Afşin Tava, üretmek için gerekli bileşenler:

200-250 g küçükbaş hayvanın but eti veya büyükbaş hayvanın sırt eti

1 adet orta boy domates

1 adet yeşilbiber (tercihen acı biber)

3-4 diş Afşin Koçovası Sarımsağı

Kuyruk yağı (küçükbaş hayvan eti kullanılıyorsa kuyruk yağı eklenmez veya çok az eklenir.)

Coğrafi sınırda yetiştirilen küçükbaş hayvanın but eti veya büyükbaş hayvanın sırt eti kuşbaşı doğranır.

Doğranan etler pişirme kabı/tepsinin tabanına düzenli bir şekilde yerleştirilir. Üzerine sırasıyla doğranan yeşilbiber, sarımsak ve küp şeklinde doğranan domates eklenip yerel/mahalle fırınlarında pişirilir. Fakat evde hazırlanması durumunda; önceden ısıtılmış 200 ℃ derece fırında, ilk etapta üzeri kızarana kadar beklenir. Üzerinin kızarmasını müteakip tepsi, kaşık ile sebzeleri ezmeden karıştırılır. Bu işlem, ürünlerin suyunun azalıp ve yağ ile lezzetli bir kıvam almasına kadar tekrar edilir. Tuz ise isteğe göre pişmeye yakın atılır.

Yemeğin pişme süresi; tepsi boyutu, ürün miktarı ve fırın tipine göre değişkenlik göstermekte olup ortalama bir saattir.

Afşin Tava, tırnaklı pide ve ayran ile birlikte servis yapılır.

Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

Afşin Tava, Afşin ilçesinde köklü bir geçmişe sahiptir. Afşin ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yeri vardır. Üretimde, coğrafi sınırda yetiştirilen küçükbaş hayvanın but eti veya büyükbaş hayvanın sırt eti ve Afşin Koçovası Sarımsağı kullanılır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunan Afşin Tavanın tüm üretim aşamalarıcoğrafi sınırda gerçekleşir.

Haber: Gülçare ÖZARSLAN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.