DOLAR 38,2947 0.03%
EURO 43,7067 -0.13%
ALTIN 4.162,310,05
BITCOIN 35018834,99%
Kahramanmaraş
18°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar’dan Anız Yakma Uyarısı
  • Afşin Gündem
  • Afşin
  • Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar’dan Anız Yakma Uyarısı

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar’dan Anız Yakma Uyarısı

ABONE OL
Haziran 12, 2024 11:06
Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar’dan Anız Yakma Uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar, anız yakmanın tehlikelerine dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

 

Kayapınar, anız yakmanın çevreye ve tarımsal verimliliğe olan olumsuz etkileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

 

Kayapınar, bitkisel üretim sezonunun ardından toprak üzerinde ve altında kalan bitkiye ait kalıntılara anız denildiğini belirtti. Tarlalarda ve boş arazilerde kuruyarak kalan bitki aksamının da anız olarak tanımlandığını ifade etti.

 

Çiftçilerin hasat sonrası toprak işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele etmek, yabancı ot kontrolü sağlamak ve bitki atıklarını maliyetsiz ortadan kaldırmak gibi sebeplerle anız yaktığını söyleyen Kayapınar, kontrolsüz davranışların ve bilinçsiz hareketlerin ciddi sorunlara yol açtığını vurguladı. Piknikçiler, avcılar, sigara izmaritleri ve çeşitli atıkların anız yangınlarına neden olabileceğine dikkat çekti.

 

Anız yakmanın sebep olduğu zararlar arasında orman yangınları, enerji ve telefon hatlarının hasar görmesi, trafik kazaları, hasat edilmemiş tarlalardaki ürünlerin yanması, mera alanlarının tahrip olması ve hayvan barınaklarının zarar görmesi gibi ciddi maddi ve manevi kayıplar bulunmaktadır.

 

Anız yakmanın toprak verimliliği üzerindeki olumsuz etkilerini sıralayan Kayapınar, bu yöntemle toprağın organik maddesinin yok olduğunu, faydalı canlıların zarar gördüğünü ve toprağın erozyona uğradığını belirtti. Ayrıca, anız yakmanın ekosistemi bozarak biyolojik çeşitliliği azalttığını, sulama masraflarını artırdığını ve tarımsal verimi düşürdüğünü söyledi.

 

Kayapınar, anız yakmanın zararlarını önlemek için alternatif yöntemler önerdi. Biçerdöverle hasadın toprak yüzeyine yakın yapılması, sap ve samanın balya yapılarak değerlendirilmesi, sap parçalayıcı makinelerle anızın toprağa karıştırılması ve toprak işlemesiz tarım gibi yöntemlerin kullanılmasını tavsiye etti.

 

Anız yakmanın kesinlikle yasak olduğunu belirten Kayapınar, 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında bu yasağa uymayanlara idari para cezası uygulandığını hatırlattı. Ayrıca, anız yakmanın orman ve sulak alanlara bitişik yerlerde veya meskun mahallerde gerçekleştirilmesi durumunda cezaların beş kat arttırıldığını ifade etti.Anız Yakmak Geleceğimizi YakmaktırKayapınar, vatandaşları anız yangınlarına karşı daha dikkatli ve bilinçli olmaya davet ederek, “Anız Yakmak Geleceğini Yakmaktır” sloganıyla uyarısını yineledi. Çevreyi koruma bilinciyle hareket edilmesini ve milli servetimize sahip çıkılmasını istedi.

 

Haber: Gülçare ÖZARSLAN

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r