Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar ve Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Veterineri İsa Dağlı, Kurbanlık seçimi, kesimi ve kesildikten sonra yapılması gereken konulara dair bilgilendirme yaptı.
Örnek bir işletmede gerçekleşen röportajda, kurbanlık hayvan satın alınırken dikkat edilecek hususlar, Kurban kesimi yerleri, Kurban kesildikten sonra dikkat edilecek hususlar, Kurban olarak kesilen sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportları ile koyun ve keçi türü hayvanların kulak küpeleri ile ilgili önemli konulara değinildi.
Afşin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Kayapınar, Afşin Güncel Haber’e yaptığı açıklamada sözlerinde şu ifadelere yer verdi;
“Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle İlçemizde kurban ibadetini yerine getirecek vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan satın alırken dikkat etmesi gereken hususları kısaca özetleyecek olur isek; İslam dinine göre kurban vasfı taşıyan hayvanlar koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Bu hayvanların kurbanlık olarak kesilebilmesi için koyun ve keçide bir, sığır ve mandada iki, devede ise beş yaşını doldurmuş olması şartı vardır. Ancak 6 ayını tamamlayan yani 7. ayından gün alan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gelişme göstermesi halinde kurban edilebilir.
-Ülkemizde dişi hayvan kesiminin bazı kriterleri olduğu için kurbanlık hayvan seçiminde dişi hayvanların değil erkek hayvanların tercih edilmesi gerekmektedir. Ancak veteriner hekim tarafından verilecek damızlık değeri bulunmadığına yönelik rapor ile dişi hayvan da kurbanda kesilebilir. Tabi verim kaybından ötürü dişi hayvan kesilecek ise bu dişi hayvana yine veteriner hekim tarafından gebelik muayenesi yapılması gerekmektedir.
-Kurban edilecek hayvanın kondisyon ve konstrüksüuonu sağlam görünüşte olmalı. Kurbana seçilen hayvanlar sağlıklı, azaları tam ve besili olmalıdır. Hem ibadet açısından hem de sağlıklı gıda bakımından bu konu oldukça önem arz etmektedir. Bu nedenle kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün görünen, bir veya iki gözü kör olan, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık halde olan, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz.
-Kurbanlık olarak seçilecek hayvanın yeni doğum yapmış hayvanlardan veya gebe olan hayvanlardan seçilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle dişi hayvanlarda muhakkak gebelik kontrolü yapılmalıdır.
-Seçilen hayvanın ağız, burun, göz, meme veya cinsel organlardan akıntı gelmemelidir, yoğun ve kremsi akıntılar ve pis kokulu akıntılar bulunan hayvanlar halk sağlığı ve ibadetin önemi açısından kesinlikle kurbanlık olarak veya normal kesim olarak tercih edilmemelidir.
-Hayvanlar nefes alırken zorlanmamalı ve öksürmemelidir, nefes alıp-verme halinde hırıltı çıkarmamalıdır.
-Hayvanların vücudunu kaplayan kılları karışık ve mat olmamalıdır. Kılları parlak ve dik olmalıdır. Eğer vücudunun belirli yerlerinde dağınık, genel vücut düzenine aykırı bir kıl örtüsü var ise muhakkak deri yüzeyi herhangi bir yara, akıntı, kurtlanmaya karşı kontrol edilmelidir. Ancak kıl örtüsündeki düzensizlik hayvanların yatış pozisyonundan kaynaklı da olabilir. Bu nedenle kontrolü dikkatli yapılmalıdır.
– Hayvan çevreye karşı ilgili olmalı, tepkisiz veya aşırı tepki göstermemeli, saldırgan olmamalıdır. Tepkisiz, soluk bakışlı hayvanların herhangi bir hastalık nedeni ile bu halde görünüyor olabileceklerini unutmamak gerekir. Ayrıca aşırı agresif, saldırgan tavır gösteren hayvanlar yine hastalıklı olabileceğinin yanısıra kesim esnasında herhangi bir kazaya da sebebiyet verebilir.
-Kurbanlık için kesime seçilen hayvanların ishal gibi sindirim sistemi problemleri olmamalı, kuyruk ve etrafı dışkı ile bulaşık olmamalıdır. Hayvanlar temiz görünümlü olmalıdır. Seçilen hayvanın ağız içinde ve burun etrafında yara olmamalıdır ayrıca merme diye tabir ettiğimiz burun uzuvu ve etrafı nemli olmalıdır.
-Kurbana seçilen hayvanın vücudunda yara, ödem, şişlikler olmamalı, ayaklarda topallık ve eklemlerde şişlik olmamalıdır. Hayvanın sindirim sitemi hastalığı bulunma ihtimaline karşı geviş getirme durumu dikkatle izlenmeli, geviş getirmeyen hayvan kurbana seçilmemelidir.
-Eğer kurbanlık hayvanımız İl dışına sevk ediliyor ise; Büyükbaş hayvanlarda güncel sığır cinsi hayvan pasaportu bulunmalı ve son 6 (altı) ay içerisinde İl ve İlçe Müdürlüklerince zorunlu olan aşıların uygulaması yapılmış olmalıdır. Küçükbaş hayvanlarda İl ve İlçe Müdürlüklerince PPR (Veba) aşısı uygulaması yapılmış olmalıdır. Hayvanların kulaklarında kulak küpeleri mevcut olmalı ve küpe numarası okunaklı olmalıdır. İlçemize İl dışındaki bir işletmeden gelen hayvanların geldiği İl içindeki veteriner hekimlerce düzenlenen Veteriner Sağlık Raporları ve büyükbaş hayvan pasaportları muhakkak bulunmalıdır.
-Kurbanlık hayvanların kesiminde ise kesim yerinin temiz olması ve kesim için hazırlanan yerde temiz su bulunması gerekmektedir. Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir ve gerekli kişisel koruyucu donanımlarla tedbirleri alması gerekmektedir. Bu konuda yetkili kurunların gösterdiği kesim alanları haricinde kesim yapılmaması gerekmektedir. Hayvan kesim pozisyonuna getirilirken pratik olunmalı, hayvana eziyet çektirilmemelidir. Kesilecek hayvana en az 12 saat önceden başlamak üzere kesif ve kaba yem verilmemelidir ancak temiz içme suyu sağlanmalıdır. Kesilecek hayvanımız uzun yol diyebileceğimiz ortalama 3-4 saatlik bir uzaklıktan taşıt ile getirildi ise et kalitesi açısından kesimden önce en az bir gün boyunca dinlendirilmelidir. Kesim esnasında kullanılan alet ve ekipmanlar sürekli dezenfekte edilmeli, organlara değen kesici aletler iyice yıkanmadan başka uzuvlara değdirilmemelidir. Aynı alet ve ekipman ile birden fazla hayvan kesimi yapılacak ise aletler her seferinde muhakkak dezenfekte edilmelidir. Kesim sırasında, kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir. Ulu orta mekanlara, toplu kullanım alanlarına bu atıklar atılmamalıdır. Kesim ve kurban atıkları İlçemizde ısınan hava da dikkate alınarak (bozulma, çürüme ve kokuşma hızlanacaktır.) uygun şekilde torbalandıktan sonra atık toplama yerlerine bırakılması gerekmektedir. Bu konu çevre ve insana saygı için oldukça önemlidir. Çünkü hayvanlardan insana ve diğer tür canlılara bulaşabilecek zoonoz hastalıklar taşıyan bir hayvanın atığı pandemiye sebebiyet verebilir. Ayrıca tüketilmeyecek olan hayvana ait organlar ve atıklar sokaktaki ya da evimizdeki kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemelidir. Kurbanlık olarak satışı yapılan hayvanların sahipleri ya da kurban kesen kişiler tarafından kesilen hayvanlara ait kulak küpeleri en kısa süre içerisinde İlçe Müdürlüğmüze iletilmesi, kulak küpesi kayıp olsa dahi kesilen hayvana ait bilgilerin hayvan sahiplerince Müdürlüğümüze yine en kısa süre içerisinde bildirimde bulunmasını İlçemiz vatandaşlarının dikkatine saygılarımla arz eder, vatandaşlarımıza ağız tadı ile, kazasız-belasız geçen hayırlı bayramlar dilerim.
Son olarak eklemek isterim ki; paylaşmak güzeldir ama özellikle en çok da bu bayram paylaşmak daha güzeldir.” İfadelerini kullandı.
AFŞİN
3 gün önceAFŞİN
3 gün önceAFŞİN
3 gün önceAFŞİN
4 gün önceAFŞİN
5 gün önceAFŞİN
5 gün önceAFŞİN
5 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.