DOLAR 34,3774 0.44%
EURO 36,8485 -0.62%
ALTIN 2.970,28-0,18
BITCOIN 26293021,11%
Kahramanmaraş

AÇIK

06:08

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sıcak Çarpması Çalışanlarda Sakatlığa ve Mevte Neden Olabilir

Sıcak Çarpması Çalışanlarda Sakatlığa ve Mevte Neden Olabilir

ABONE OL
Temmuz 13, 2022 11:24
Sıcak Çarpması Çalışanlarda Sakatlığa ve Mevte Neden Olabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SICAK HAVALARDA İNANÇLI ÇALIŞMANIN 5 ADIMI

Yaz yaklaştıkça ve günler uzadıkça, sıcak havalarda dışarıda ya da kapalı ortamlarda çalışmanın tehlikeleri de artıyor. Bilhassa beden sıcaklığı denetim edilemediğinde ortaya çıkan sıcak çarpması, çalışanlarda önemli rahatsızlıklara neden oluyor. Sıcak havalarda nasıl inançlı çalışılacağını bilmenin ve gerekli tedbirleri almanın kıymetine dikkat çeken Ülke Endüstriyel Kurumsal Tahliller Yöneticisi Murat Şengül, yaz aylarında çalışanlarda ısı gerilimi yaralanmalarını ve sıcak çarpmasını önlemeye yardımcı olabilecek ipuçlarını sıralıyor.

Yaz mevsimi tatil yapacaklar için deniz, kum ve güneş üçlüsünü getirirken sıcak havalarda yahut ortamlarda çalışanlar için ise birçok riski ortaya çıkarıyor. Güneşe ve ışınlarına direkt maruz kalınması, sıvı kaybının önlenememesi, çalışılan ortamın çok sıcak ve hava akımının kâfi olmaması ile çalışanların kalın ve sentetik kıyafetler giymesi üzere nedenlerin sıcak çarpmasına yol açtığını aktaran Ülke Endüstriyel Kurumsal Tahliller Yöneticisi Murat Şengül, çalışanların çok sıcak havalarda rahat çalışabilmeleri için patronların kimi tedbirleri erken dikkate alması gerektiğini, aksi takdirde sıcak çarpmalarında can kaybı oranlarının çok yükseldiğini belirtiyor.

Sıcak Çarpması Mevte Neden Olabiliyor

Havalar gitgide ısınıyor ve sıcak havalarda çalışmak önemli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Bu şartlara maruz kalındığında ise çoklukla 36°C ile 38°C ortasında olan beden sıcaklığı olağanın üzerine çıkıyor ve bedenin iç sıcaklığını denetim edememesi ısı gerilimine yol açabiliyor. Bilhassa beden ısısının 10 ile 15 dakika içinde 41 derece yahut daha yükseğe çıkmasının acil tedavi sağlanmazsa çalışanlarda sıcak çarpmasını meydana getirdiğini de aktaran Murat Şengül, vefata yahut kalıcı sakatlığa neden olabilen bu tehlikenin önüne geçmek için işletmelerin ve çalışanların dikkat etmesi gereken ipuçlarını sıralıyor.

1. Çalışma ortamı klimatize edilmeli. Çalışma ortamı klimatize edilmeli ve iklimlendirmesi olmayan bölgelerde doğal hava akımı sağlanmalıdır. Çalışılan bölgeye direkt güneş ışınlarının gelmesi engellenmelidir. Dış ortamlarda çalışan çalışanın de daha serin saatlerde çalışması sağlanmalı, ağır işler mümkün olduğunca daha az sıcak günlere kaydırılmalıdır.

2. Çalışan kıyafetleri ortama uygun olmalı. Çalışma kıyafetleri rahat, ince ve ısı tutmayan nitelikte olmalı, sentetik kıyafetler giyilmemelidir. Bilhassa ayakkabı, tulum, baret ya da eldiven üzere şahsî hami ekipmanların çalışma ortamındaki sıcaklık derecesine uygun özellikli olanları seçilmeli, çok sıcak nedeniyle çalışanların emniyet ekipmanlarından vazgeçmelerine imkan tanınmamalıdır.

3. Sıvı kaybı önlenmeli. Günlük sıvı tüketimi artırılmalı, şahıslar susama hissi olmadan su içmeye teşvik edilmelidir. Vardiyalar olağandan daha sık aralıklarla mola verilecek sisteme nazaran ayarlanmalıdır.

4. Çalışan sıhhat durumu takip edilmeli. Hipertansiyon, kalp hastalığı, şeker hastalığı, tiroid bezinin fazla çalışması üzere metabolik rahatsızlığı olanlar, astımlılar ve başka kronik hastaların tedavileri gözden geçirilmeli ve tabipleriyle ilişki kurmaları, kullandıkları ilaçları denetim ettirmeleri istenmelidir.

5. Yiyecek tüketimine dikkat edilmeli. Yemek verilen iş yerlerinde hafif, sindirimi kolay, mevsime uygun menüler hazırlanmalıdır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.