Çocuklara erken yaşta sorumluluklar verilmeli
Ergenlik periyodunda gerçekleşen fizikî, ruhsal ve cinsel değişim bireyin hayatında değerli rol oynuyor. Ergenliğe geçiş yaşının bireyden bireye farklılık gösterdiğini belirten Çocuk-Ergen Psikoloğu Eda Ergür, yaş olarak yetişkin sayılan lakin davranışsal ve ruhsal açıdan yetişkinliğin gereklerini yerine getiremeyen bireylerin erişkin ergen olarak tanımlandığını söz ediyor. Psikolog Ergür, yanlış ve bilinçsiz ebeveyn tavırlarının erişkin ergenliğe sebep olduğuna dikkat çekerek çocukların kendilerine, etraflarına ve topluma yararlı olabilmeleri için erken yaşta sorumluluk almalarının sağlanmasını tavsiye ediyor.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Çocuk-Ergen Psikoloğu Eda Ergür, erişkin ergenlik hakkında değerli bilgiler ve ailelere tavsiyeler paylaştı.
Davranışsal olarak ergenlik sürecinde kalıyorlar
Ergenliğin çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı ortasındaki geçiş vakti olarak tanımlanan bir periyot olduğunu belirten Çocuk – Ergen Psikoloğu Eda Ergür, “Ergenlik periyodunda hem vücut hem de ruhsal gelişim, çocukluktan yetişkinliğe yanlışsız yol alır. Tavır ve davranışlar çocuksuluktan çıkar yetişkinliğe yaklaşır. Erişkin ergenlik dediğimizde ise yaş olarak yetişkin sayılan fakat hem davranışsal hem de ruhsal açıdan yetişkinliğin gerekliliklerini gereğince üstlenemeyen, davranışsal ve duygusal olarak ergenlik sürecinde kalmış olan bireylerden bahsedebiliriz.” dedi.
Değişiklikler birey hayatında değerli rol oynuyor
Ergenliğe giriş yaşı bireyden bireye farklılık gösteriyor olsa da kızların 10-14 yaşları ortasında, erkeklerin ise 12-15 yaşları ortasında genel olarak bu devri yaşadıklarını söz eden Çocuk – Ergen Psikoloğu Eda Ergür, “Ergenlikte vücut değişiminin yanı sıra duygusal gelişim de gerçekleşiyor. Bireyin davranışları çocuksuluktan çıkar, cinsiyet karakterleri kazanılır, şuur ve sorumluluk seviyesi artar. Bu devirde kazanılan özellikler, bireyin nasıl bir yetişkin olacağını belirler. Bu sebeple bu periyottaki fizikî, cinsel ve ruhsal değişim bireyin hayatında kıymetli bir rol oynar. 20’li yaşlarda kendi hayatının denetimini üstlenebilen, kendi kararlarını alabilen ve kendi sorumluluklarını sahiplenen bireyler olabilmeleri beklenir.” diye konuştu.
Yanlış ebeveyn tavırları sebep olabiliyor
Fiziksel gelişimi yaşına uygun lakin duygusal gelişimi yaşının epeyce gerisinde, ergenlik periyodunda kalmış olan şahısların bir bakım verene muhtaç olma halinin devam ettiğini belirten Çocuk – Ergen Psikoloğu Eda Ergür, “Bu takviye evvel ebeveynler olur, sonrasında arkadaşlar ve de eş olabilir. Zira bu bireyler kendi hayatlarının direksiyonuna oturamazlar ve çoğunlukla ekonomik bağımsızlıklarını üstlenememiş olurlar. Yanlış ebeveyn tavırlarının bu duruma sebep olduğu söylenebilir. Küçük yaştan itibaren hiçbir sorumluluk verilmeyerek, her istediği yapılarak ve her istediği alınarak yetiştirilen çocukların duygusal manada güçlenme fırsatları olmuyor. Bilinçsiz ebeveyn tavırları çocukların sağlıklı birer yetişkine dönüşmelerine pürüz oluyor.” diye söz etti.
Yaşına uygun sorumluluklar verilmeli
Çocuk – Ergen Psikoloğu Eda Ergür, çocukken uygunsuz davranışları şirin geliyor olsa da bu davranışlar karşısında ebeveynlerin tavırlarının epey değerli bir rol oynadığını söyledi ve kelamlarına şöyle devam etti:
“Aşırılıkları ve yanlış davranışları beslenirse, uygun davranışlar küçük yaştan itibaren öğretilmezse çocuk ergenlik devrinde çok davranışlar artış gösteriyor ve bu davranışlar yetişkinlikte de sürmeye devam ediyor. Bu sebeple ailelerin küçük yaştan itibaren çocuklarının yaşına uygun sorumlulukları üstlenmeleri için destekleyici bir tavır sergilemeleri uygun olacaktır. Ebeveynler çocuklarının fizikî gelişimlerine uygun halde duygusal gelişimlerine takviye olmalı. Hiçbir periyot için geç kalınmış olduğunu söyleyemeyiz. Hangi yaşta olursa olsun küçük küçük adımlarla da olsa kendi sorumluluklarını üstlenme fırsatları verilerek ve bireylerin hem fizikî hem duygusal manada bir ahenk kazanması sağlanarak sağlıklı birer yetişkin olabilmeleri sağlanabilir.”
Sağlıksız sonuçlar ortaya çıkıyor
Yaş ve fizik itibariyle yetişkin olan bireylerin duygusal manada ergen olarak ömürlerini sürdürüyor olmalarının kendileri, etrafları ve insanlık için epey sıhhatsiz olduğunu vurgulayan Ergür, “Bakıma muhtaç olmayan, kendi hayatının sorumluluklarını üstlenip, kendi hayatının denetimini elinde tutan sağlıklı yetişkinler hem kendilerine, hem ailelerine, hem de topluma yararlı olacaktır.” diye konuştu.
Kendi ayakları üzerinde durabilen bireyler yetiştirilmeli
Çocuk – Ergen Psikoloğu Eda Ergür, ‘Çocuğunuz yaşının gerekliliklerini yerine getirmiyor, tüm sorumluluklarını sizin takip etmeniz gerekiyorsa vakit kaybetmeden takviye almak ileride yaşanacak daha büyük sıkıntıların önüne geçecektir.’ dedi ve kelamlarını şöyle tamamladı:
“Küçük yaşta yatağını, odasını toplamayan çocuğunuzun bu sorumluluklarını üstlenmek sizin için üstesinden gelinebilir aksaklıklar olsa da çocuğunuzun yaşı ilerledikçe karşılamak durumunda kalacağınız sorumluluklar da artacaktır. Meskeninin kirasını ödediğiniz, açtığınız işi batıran bir erişkin ergen çocuğa sahip olma ihtimali artacaktır. Bu sebeple çocuklarımızı büyütürken kendi ayakları üzerinde durabilen, uğraş edebilen, karşılaştıkları zorluklarla baş edebilen bireyler yetiştirmeyi hedeflemek ileriki yıllarda yaşanabilecek büyük sorunların önüne geçmeyi sağlayacaktır.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı
AFŞİN
18 saat önceAFŞİN
2 gün önceAFŞİN
2 gün önceAFŞİN
3 gün önceAFŞİN
3 gün önceAFŞİN
5 gün önceAFŞİN
6 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.