Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden sonra, depremzedelerde karanlıkta kalamama, kalabalığa girememe, kapalı yerde duramama, asansöre binememe, camlar kapalıyken oturamama gibi fobik bozukluklar ortaya çıkmaya başladı.
Afşin'de depremzede vatandaşlarımız depremin üzerinde 177 gün geçmesine rağmen halen korkularının devam ettiğini belirtti. Vatandaşlarımız en ufak gürültüde rahatsız olma, kapalı ortamlarda duramama ya da benzer rüyaları tekrar tekrar görme şeklinde birtakım korkular, gelecek kaygıları, endişelenme durumları ortaya çıktığını gözlemliyoruz.
Depremden sonra vatandaşlar güvenli olarak gördükleri, kırsal mahalleleri ve bahçeli evleri tercih etmeye başladı. Binada yaşayan vatandaşlar asansör kullanımını azalttı.
Şiddeti, yeri ne olursa olsun her deprem hepimizi olumsuz etkileyen ve korkumuzu depreştiren bir durumdur. Aslında bir çeşit ölüm ve kaybetme fobisi. Yani gerçekte depremin kendisinden değil potansiyel sonuçlarından, ölmekten ve sevdiklerimizi kaybetme ihtimalinden dehşete kapılıyoruz. Korkularımızı yenmek için korkuyu gerçekten yenme isteğinize odaklanmalısınız. İnanmanız bu fobiyi yenmenizde en önemli etkendir.
Deprem korkusu tedavisi sürecinde amaç kişiye bu korkuyla başa çıkma becerisi kazandırmaktır, Daha öncede belirttiğim gibi deprem hepimizde kaygı yaratır ancak iki haftayı geçen bir süreden sonra hâlâ çok yoğun korku ve keder yaşıyorsanız, günlük yaşama geri dönmekte zorlanıyorsanız, bir an önce profesyonel destek almanızı öneririm.
HABER : GÜLÇARE ÖZARSLAN